Skip to the content

6 effektive videoformater

Har du en strategi for din videoindsats?

En webfilm er et glimrende virkemiddel, når det kommer til at sparke et budskab ud i verden. Det at virksomheder skal have en videostrategi er ikke noget, der kommer bag på mange, da det har været en udbredt strategi blandt virksomheder i mange år.  Det, der har ændret sig, er den massive interesse, der opleves fra alle leder og kanter, når det kommer til video.

Folk vil helst se produktpræsentationer som video, de husker indhold bedst, når det bliver leveret som video, og de udfordrer sociale platforme og kanaler til i højere og højere grad at springe på videotoget.  Det, der har ændret sig, er altså vigtigheden i rent faktisk at leve op til den videostrategi, man som virksomhed (selvfølgelig) har lagt.

Video is king (altså - sammen med content)

Video spiller ikke kun en rolle på YouTube – men på alle platforme og kanaler. Dette betyder ikke kun, at langt flere virksomheder skal til at tænke i videobaner men også at de virksomheder, der allerede arbejder lidt i levende billeder, skal til at inkorporere dette i hele det pumpende marketingshjerte og ikke kun på et overordnede plan.

Vidste du godt, at YouTube er verdens andenstørste søgemaskine? Kunne det ikke være meget fedt også at blive fundet der?


HubSpot har lavet en undersøgelse, der viser, at video er den type indhold, folk helst vil se fra de brands, de følger. Video ligger med 54 % over både nyhedsbreve (46 %) og blogindlæg (18 %). Derudover topper videoindhold også listen over det indhold, som folk husker bedst fra virksomheder.

Videobølgen hænger uløseligt sammen med det voksende fokus på video generelt. Snapchat, YouTube, Instagram, Facebook – flere og flere sociale medier skifter mindset til et bevægende et af slagsen. Folk vil have video, og hvis man som virksomhed gerne vil have kunder i sin butik, skal man – som altid – helst gøre sig lækker og attraktiv for kunderne. I denne kontekst betyder det at levere den markedsføring, der har størst chance for at ramme plet, og i disse år er det altså video.

Formål og valg af webfilm

Det er dog ikke nok at beslutte sig for at være videoflyvende. Udover det åbenlyse som udstyr (din telefon kan du dog bruge et langt stykke hen ad vejen) og kompetencer, gælder det også om at vælge den rigtige type film. De fleste virksomheder vil klare sig bedst, hvis de spiller på flere forskellige videogenrer, men ens for alle er det, at det gælder om at vælge den rigtige type video til det rigtige formål.

Før I kaster jer ud i kabler og mikrofoner, er det selvfølgelig vigtigt at have afdækket, hvad det er, I gerne vil med jeres videoindsats.

Et formål kan ikke være ’at gå viralt’, for det bestemmer I ikke selv. Et formål kan være at vise et bestemt produkt, at gøre jeres virksomhed mere levende og genkendelig for alle, det kan være at pudse jeres brand og sørge for, at de rigtige bliver blændet. Det kan også være, at I vil forsøge at skille jer ud fra mængden eller gøre opmærksom på en speciel event eller noget helt tredje.

Nedenfor vil vi hurtigt gennemgå seks typer webfilm, som vi finder interessante for virksomheders markedsføring.

Profilfilm

Hvem er I, og hvad er det, I kan? Hvilke ydelser/produkter leverer I, og hvad er jeres mission?

En profilfilm er noget langt flere virksomheder burde kaste sig ud i. Om du udlejer feriehuse ved Vestkysten eller sælger bæredygtigt tøj, er det et eminent værktøj at bruge til at føre interesserede med om bag kulissen.


I en profilfilm møder vi jer, der driver virksomheden. Vi ser, hvor I holder til, hvor jeres produkter er – eller bliver produceret – vi møder virksomheden helt nede på jorden.

En profilfilm kan speakes eller de deltagende kan selv levere de rammende replikker. Om den skal flyde over af visuelle virkemidler og lækker musik – det er helt op til jer.

Det kan være den helt simple udgave, som vi selv bruger: https://www.inetdesign.dk/om-os/ eller det kan være den, hvor vi kommer helt bagom kulissen og ser, hører og møder jer.

De fleste virksomheder kan med fordel overveje en profilfilm. Den gør virksomheden levende, er sk*de god at dele på sociale medier og hjemmeside og den lader jer levere et budskab, der efterfølgende bliver hændende.

Brandingfilm

Hvad er det, der gør jeres brand specielt? Hvorfor er I ikke som alle andre? Hvad er det, der giver jer kant og gør jeres historie unik?

En brandingfilm er den tilslebne udgave af profilfilmen. Her møder vi ikke blot menneskene bag – her er formålet skarpere. I fremhæver jeres USP’er (unique selling points) og viser, hvad det er, I har, som jeres konkurrenter mangler. Der er noget specifikt, I vil vise, og formålet er at hælde neonfarve ud over jeres brand og skille det ud fra mængden.

En brandingfilm er for virksomheden med den skarpe og interessante historie. Der skal være noget at fortælle, noget der fanger seernes opmærksomhed. I skal turde at skille jer ud fra flokken, og jeres virksomhed skal kunne bære den skarpe vinkel.

Produktfilm

Hvad er det I sælger? Hvad kan det bruges til? Hvordan ser det ud? Hvem kan bruge det?

Når I sælger et produkt, sælger I for det meste også en historie. Det er denne historie, I kan fortælle med en produktfilm.


I kan enten bruge den som ren service, hvor I viser, hvordan et produkt virker, eller I kan gå den visuelle vej, hvor I fx bruger en 3D-udgave af jeres produkt, som I animerer og giver en visuel udklædning. Hvis jeres fokus er bæredygtigt tøj, kan I vise, hvordan tøjet bliver fremstillet, I kan vise sko, tøj, smykker, parykker, knive, biler osv. i forskellige brugssituationer. Mulighederne er uendelige, og I skal bare finde den, der passer jeres produkt og målgruppe bedst.

Reklamefilm

Hvad er nyt? Hvad er det gode tilbud? Hvad er hot lige nu?

En reklamefilm siger lidt sig selv. Det er hér, I gør alt, hvad I kan, for at fange jeres målgruppe. I råber til dem, I taler passioneret, I hypnotiserer dem.

Reklamefilmen – eller kampagnefilmen om I vil – er der, hvor I gør opmærksom på gode tilbud, nye tiltag, en fed kampagne. Det er her, I præsenterer jeres målgruppe for dét, de bare ikke kan undvære.

Vi snakker selvfølgelig ikke reklamefilm i traditionel forstand: den skal nemlig ikke i nærheden af flow-tv. Jeres reklamefilm skal smides på Facebook med et ordentligt boost i røven, den skal annonceres ud af bukserne på LinkedIn og den skal vinke fornøjet til din målgruppe fra YouTube.

Livefilm

Fx Facebook, YouTube og Instagram lader jer sende live. Det er en super service at yde, hvis I fx afholder et arrangement, der kan have interesse for andre end dem, der er tilstede. Det er også en spændende måde at launche nye produkter, services eller andet på. I kan også bruge livefilm til en Q&A og derefter gøre den tilgængelig på jeres hjemmeside. Fordelen er, at I kan interagere direkte med seerne og besvare de spørgsmål, der opstår undervejs.

Mobilfilm / vlogs

Vlogs er rå og uredigerede i deres udtryk (selvom de ofte når til dette stadie med en noget aggressiv redigering). De lader folk komme helt tæt på jer og lader dem lære jer at kende. Vlogs kan bruges som et miks af profilfilm og livefilm, hvor I launcher noget nyt, viser virksomheden og de ansatte frem, og de kan bruges til at vise aktuelle begivenheder.

I kan bruge vlogs til at vise jeres virksomhed i øjenhøjde og fx lade medarbejdere fra forskellige afdelinger lave en vlog fra deres hverdag. De skal derefter redigeres og tilpasses jeres virksomhed, men de vil være et frisk pust og skille jer ud fra mængden.

Vlogs bliver set til hudløshed på YouTube og er et format især unge er vilde med. Det giver derfor mening at overveje genren, hvis man fx har en yngre målgruppe.

Tips

  • Udarbejd et grundigt storyboard til din webfilm
  • Lav undertekster til dine videoer!
  • Hav styr på målgruppe, budskab og budget før du går i gang
  • Indstil dig på, at rejsen begynder et godt stykke før optagelserne går i gang og slutter et godt stykke efter, at kameraet er blevet slukket
  • Sørg for at kvaliteten er i top: billede og lyd skal spille
  • Promover og del din webfilm, når den er færdig! Det er ikke nok at have lavet den – den skal også ud, hvor den bliver set!

Om forfatteren

Camilla Tække

Camilla er kommunikationskonsulent med fokus på inbound marketing. Hun har en baggrund fra Aarhus Universitet, hvorfra hun har en kandidatgrad i Medievidenskab. Hun er vild med ord og chokolade og ynder at kombinere disse, når det kan lade sig gøre.

Kontakt os

INETDESIGN er et digitalt bureau, der leverer brugervenlige, digitale løsninger til både B2B og B2C. Vi er forretningsorienterede og fokuserer på at skabe vækst i din forretning. Vi bruger vores kreative og tekniske kompetencer til at levere højkvalitetsprodukter, som giver dig glade kunder.