Previous

Nye annonceringsmuligheder med YouTube DK lancering

Nye annonceringsmuligheder med YouTube DK lancering
Next

Facebook opruster online videoannoncering med køb af Liverail

Facebook opruster online videoannoncering med køb af Liverail

Gør jeres virksomhed sig i online videoannoncering? Hvis ikke, bør I måske hoppe på vognen nu!

28 January, 2013

Hvordan skaber man forretningsmæssig værdi med sociale medier?

Dette var omdrejningspunktet for konferencen, NETWORKED BUSINESS 2013, der mandag sidste uge trak fulde huse i DGI-Byen. Hele seancen blev hostet af Sitecore og SocialSemantic.eu, der havde sammensat et yderst relevant program præsenteret af fremtrædende personer og konsulentbureauer inden for Social Media Marketing og digital forretning.
INET-DESIGN var selvfølgelig med på forreste række og her kan du læse vores sammendrag af de vigtigste pointer fra konferencen.

DANSKE VIRKSOMHEDER HAR STORE FORVENTNINGER TIL DE SOCIALE MEDIER

NETWORKED BUSINESS konferencen tog udgangspunkt i Social Semantics anerkendte
NETWORKED BUSINESS FACTBOOK, som er den største og mest repræsentative undersøgelse, der er foretaget omkring danske virksomheders brug af og forventninger til de sociale medier.
Ikke overraskende viser rapporten, at der er stor kontrast mellem danske virksomheders forventninger til de sociale medier og hvordan de rent faktisk bruger dem. De fleste virksomheder ser, hvordan de sociale medier kan skabe forretningsmæssig værdi for andre og er helt klar over, at det er vejen frem. Desværre er det ifølge rapporten langt de færreste virksomheder, der er i stand til at eksekvere en social mediestrategi.
HVORFOR FEJLER EKSEKVERINGEN AF DEN SOCIALE MEDIESTRATEGI SÅ?

Udfordringerne er mange. Det kan til dels skyldes, at mange virksomheder fejlagtigt tror det er gratis at arbejde med sociale medier eller at virksomhederne simpelthen ikke ved, hvor de skal starte – skal man hyre et konsulentbureau? Skal man ansætte en person eller måske et helt team af medarbejdere til opgaven? Det kommer ligeledes bag på mange virksomheder, hvor meget arbejde det i virkeligheden kræver og hvor lang tid det kan tage at opbygge et godt fodfæste på de sociale medier.
En anden forklaring kan ifølge Klaus Silberbauer og Mads Gustafsen, begge repræsentanter for konsulentbureauet Think! Digital, være, at der mangler strategisk sammenhæng på tværs af afdelingerne i virksomheden (siloeffekt). En social mediestrategi bør komme fra ledelsesniveau, hvilket de fleste virksomheder ifølge rapporten er enige i, men i praksis er virkeligheden bare en anden. Ofte er det HR, der kaster sig over LinkedIn og kommunikationsafdelingen der kaster sig over Facebook. På den måde mister virksomheden fokus på sammenhængen og dermed den forretningsmæssige værdi.
Herudover er det vores erfaring, at mange virksomheder står overfor endnu en udfordring: de sociale mediers kontinuerlige forandring. Nye teknologier kommer til, tjenester forsvinder eller skifter form. Det kan derfor være svært for den enkelte virksomhed at følge med og tilpasse sig, når f.eks. Facebook jævnligt ændrer interface, funktioner og muligheder – hvilke konsekvenser har det og hvordan tilpasser virksomheden sig de nye betingelser?

VIRKSOMHEDERNE SKAL FORSTÅ KULTUREN OG TALE SPROGET

En fejl mange virksomheder begår er, at betragte de sociale medier som blot endnu en markedsføringskanal. For at kunne skabe succes på de sociale medier er det først og fremmest vigtigt at forstå kulturen og tale sproget. Sociale medier er skabt til dialog – ikke envejskommunikation og markedsføring i traditionel forstand. Virksomhederne bør undgå at spamme brugerne med reklame, produkter og budskaber om hvor fantastiske, de er. Det drejer sig i højere grad om at være en god bordherre – at lytte, være relevant og spørge ind.
Alfa Omega er dog først og fremmest at spørge hvorfor gør vi det og ikke hvordan gør vi det! Der er alt for mange virksomheder, der opretter en Facebookside uden at have et formål og det kommer man ikke langt med.

DE SOCIALE MEDIER ER EN GULDMINE

En af de vigtigste argumenter for at bruge sociale medier er de data, som virksomhederne kan høste. De sociale medier kan nemlig være en værdifuld kilde til informationer om virksomhedens målgrupper, som man ikke finder andre steder. En vigtig pointe er derfor, at lave de nødvendige investeringer for at kunne opsamle og udnytte disse data til at skabe forretningsmæssig værdi – dvs. bruge dataene fremadrettet til at skabe relevant og nærværende kommunikation med sine kunder.

DEN SOCIALE MEDIECYKLUS

De sociale medier har givet forbrugerne et effektivt talerør, hvilket har skubbet magtbalancen mellem virksomhed og forbruger - det er der ikke noget nyt i! Alligevel skræmmer det stadig mange virksomheder, som i stedet burde omfavne paradigmeskiftet og udnytte potentialet før de ser sig overhalet indenom af konkurrenterne.
De fleste forbrugere orienterer sig på de sociale medier, før de går ud og investerer i nye produkter. Hvis din virksomhed kan spotte og guide de aktive Social Media brugere til at blive ambassadører for jeres produkter/ydelser, kan I opnå indflydelse på købsprocessen i en langt tidligere fase end ellers og hvem vil ikke gerne kunne gøre det?